ucieopepsmath   fb

Contact Us

Velos Cycling Club

Address:
Klavdianou 05
54631 Thessaloniki


Mob.: 6939 874064
Fax: 2310 200159

e-mail:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Academy

The academy of Velos Cycling Team

Read More...

Become a volunteer

ethelontis

Become a volunteer at our events.

Read More...

image1

Ιστορικό

Ποδηλατικός Όμιλος Βέλος Θεσσαλονίκης

Velos-IstoriaΟ Ποδηλατικός Όμιλος Βέλος ιδρύθηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στα παλιά τείχη της πόλης, στην περιοχή της Αγίου Δημητρίου, από μια ομάδα παλιών αθλητών της ποδηλασίας. Με πρωτοστάτη τον Ζαφείρη Καραγιαννίδη και ενεργούς συμπαραστάτες τους: Νικόλαο Κάλφα, Ευστάθιο Μαρμάρα, Βασίλειο Μαϊδη, Σταύρο Κόλκα, Στέλιο Κοτσιλαρίδη, Άρη Κουτροκόη, Στέφανο Φραγκούλη, Γιώργο Τσαντεκίδη κ.α. δημιουργήθηκε ο πρώτος αμιγώς ποδηλατικός σύλλογος της Μακεδονίας και δεύτερος ανά την επικράτεια.

Με ενεργή συμμετοχή στις κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις της πόλης και συνεχή παρουσία στα αγωνιστικά δρώμενα, γρήγορα καθιερώθηκε στο χώρο του αθλήματος, ενώ μια σειρά πρωταθλητών έδωσε το παρόν για την χάραξη των χρυσών σελίδων της ιστορίας του. Κων/νος Κόλκας, Μιχάλης Κάσπαρης, Νίκος Πασχαλίδης, Θέμης Στεφάνου, Γιώργος Μπότσκαρης, Γαβριήλ Μποδίκογλου, Κώστας Μαυροχωρίδης, Γιώργος Κοσμίδης, Δημήτρης Κυριακόπουλος, Θωμάς Θεοδώρου, Στάθης Στεφανίδης, Βάντα Σερέτη, είναι μερικοί από τους πρωταθλητές που έθρεψε στους κόλπους του.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 η δραστηριότητα του συλλόγου βρίσκεται σε ύφεση. Οι άνθρωποι που χρόνια ολόκληρα έδωσαν την ψυχή τους υπηρετώντας το σύλλογο απ' όλες τις θέσεις (αθλητές-παράγοντες) νοιώθουν πλέον την φυσική κούραση με άμεσο επακόλουθο την διοικητική και αγωνιστική αδράνεια. Ακριβώς την περίοδο αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μια σειρά δυσαρεστημένων αθλητών από άλλους συλλόγους της πόλης με πρωτεργάτη την Κάτια Δάκου, βρίσκουν το έδαφος και αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους ταράζοντας και πάλι τα λιμνάζοντα ύδατα. Σε μια κοινή προσπάθεια το παλιό παντρεύεται με το νέο και πολύ σύντομα η μικρή σπίθα γίνεται φλόγα. Ο Π.Ο ΒΕΛΟΣ μπαίνει σε τροχιά δημιουργικής ανόδου και οι επιτυχίες χαρίζουν πάλι χαμόγελα.

Τα πρώτα βήματα γίνονται με το Θωμά Μήττα στην θέση του προπονητή που βάζει τα θεμέλια, με τη δημιουργία του βασικού πυρήνα των 5-6 μικρών αθλητών, για το καινούριο ξεκίνημα. Στο κλείσιμο του δεύτερου χρόνου έρχεται το πρώτο πανελλήνιο στην παιδική κατηγορία, από τον Κλεάνθη Μπάργκα. Στα τέλη του 1993 έχουμε αλλαγή διοικητικής και τεχνικής ηγεσίας. Ύστερα από 15 συναπτά έτη στην προεδρεία του συλλόγου, ο Κων/νος Κόλκας παραδίδει τη σκυτάλη στην μέχρι τότε έφορο του Βέλους και πρώην αθλήτρια του Αυτόδρομου, Κάτια Δάκου, ενώ την τεχνική ηγεσία αναλαμβάνει ο Κώστας Γεωργιάδης με βοηθό του τον Τάκη Κυριακόπουλο. Κοντά τους γίνεται μια πραγματική συσπείρωση από παλιούς και νέους παράγοντες. Οι έξι αθλητές γίνονται σαράντα, τα ράφια αρχίζουν να γεμίζουν με τρόπαια και οι αθλητές ο ένας μετά τον άλλο βρίσκουν το δρόμο των επιτυχιών.

Κλεάνθης Μπάργκας, Αλέξανδρος Ζαμπέτας, Βασίλης Σιμητέκολας, Χρήστος Αυγένος, Τάσος Κοσκερίδης, Χρήστος Ρουμελιώτης, Λάζαρος Τσολακίδης, Γιάννης Τσακουρίδης, Νίκος Τσουκαλαδέλης, Βασίλης Κιουρκτσής, Νίκος Γραικός, Θάνος Μαντζουράνης, Βασίλης Κουρμπέτης, Γιώργος Τέντσος, Αλέξανδρος Μαυρίδης, Σπυρίδων Γεωργάκης, Σιδέρης Γίδαρης, Χρήστος Δεληδημητρίου, Δημήτρης Πάτρας, Αναστασία Παστουρματζή, Πόπη Τιγγιλίδου, Ειρήνη Καραγιάννη, Κορίνα Κωνσταντινίδου, ένας ατέλειωτος αριθμός πρωταθλητών που φέρνουν το ΒΕΛΟΣ ακριβώς στον στόχο, την κορυφή.

Ο Κλεάνθης Μπάργκας το 1995 κατατάσσεται 7ος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πίστας του SAN MARINO ενώ το 1996 κατατάσσεται 7ος και 8ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας στην Σλοβενία.

Το 1997 δυο αθλητές του «ΒΕΛΟΣ» κατακτούν με την Εθνική ομάδα την 6η Παγκόσμια θέση στο αγώνισμα του Ολυμπιακού Σπρίντ στο CAPE TOWN.(Βασίλης Κιουρκτσής και Νίκος Γραικός).

Το 1999 και 2000 οι Μαντζουράνης και Τσουκαλαδέλης κατακτούν την 9η Παγκόσμια θέση με την Εθνική στο αγώνισμα του Ολυμπιακού Σπρίντ, ενώ ο πρώτος κερδίζει το 2000 στην Τσεχία το Κύπελλο Ευρώπης στα 200μ και 1000μ αντίστοιχα.

Το 1999 ο σύλλογος αναδεικνύεται κορυφαίος στην Πανελλήνια κατάταξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και παραμένει εκεί για τρεις συνεχείς χρονιές έως και το 2001.Η διαφορά του συλλόγου της Μακεδονίας από τον δεύτερο τη τάξει, είναι 5000 βαθμοί. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και αντικατοπτρίζουν την ένδοξη πραγματικότητα. Το μήνυμα είναι ένα: Σκληρή δουλειά, αγάπη και σεβασμός προς το άθλημα.

Η χρονιά του 2000 όμως φέρνει κυρίως στο σύλλογο τον πιο τιμητικό τίτλο που θα μπορούσε να επιθυμήσει. Ο αθλητής που μεγάλωσε και ανδρώθηκε στους κόλπους του, ο Κλεάνθης Μπάργκας ανακηρύσσεται ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ, κατακτώντας με την Εθνική Ελλάδος στο Σίδνευ, την 4η θέση στο αγώνισμα του Ολυμπιακού Σπρίντ. Ύστερα από χρόνιες προσπάθειες και σκληρό αγώνα ο Μπάργκας γυρίζει στην πόλη του θριαμβευτής και η αθλητική οικογένεια τον υποδέχεται στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Οι Χρυσοί Βαλκανιονίκες του ομίλου, χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν: Κλεάνθης Μπάργκας, Θάνος Μαντζουράνης, Νίκος Τσουκαλαδέλης, Βασίλης Κιουρκτσής, Γιάννης Τσακουρίδης, Νίκος Γραικός και Βασίλης Κουρμπέτης, ενώ μετάλλια στους ίδιους αγώνες κατακτούν και οι: Γιώργος Τέντσος, Λάζαρος Τσολακίδης και Αλέξανδρος Μαυρίδης.

To 2001 φέρνει δύο νέα Πανελλήνια Ρεκόρ (από τα 14 στο σύνολο του ανανεωμένου Ομίλου) στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πίστας, από τον Χρήστο Δεληδημητρίου και την Κορίνα Κωνσταντινίδου.

Δικαιολογημένα λοιπόν, ύστερα από ψηφοφορία των δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης, ο Ποδηλατικός Όμιλος «ΒΕΛΟΣ» ανακηρύσσεται κορυφαίος ερασιτεχνικός σύλλογος της πόλης μας και βραβεύεται σε ανάλογη εκδήλωση από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η τιμητική αυτή διάκριση αποτελεί επισφράγισμα μιας πολυετούς προσπάθειας από το σύνολο των εμπλεκομένων στον ιστορικό σύλλογο, αρχής γενομένης από τους αθλητές και στη συνέχεια τους προπονητές και παράγοντες που δούλεψαν για την επιτυχία.

Το 2002 φέρνει 22 μετάλλια σε επίσημα Πανελλήνια πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας, εκ των οποίων 7 χρυσά, 9 αργυρά και 6 χάλκινα και 4 νέα Πανελλήνια ρεκόρ:

Οι αθλητές του Ομίλου, Κλεάνθης Μπάργκας και Χρήστος Δεληδημητρίου, κατακτούν 5 Χρυσά μετάλλια στους Βαλκανικούς Αγώνες στη Βουλγαρία και η αθλήτρια του Ομίλου, Κορίνα Κωνσταντινίδου το Χάλκινο μετάλλιο στο Πρωτάθλημα Ευρώπης στη Γερμανία, στο αγώνισμα των Πόντων ενώ οι πιστέρ αθλητές μας Κλεάνθης Μπάργκας, Θάνος Μαντζουράνης και Γιάννης Τσακουρίδης παίρνουν μετάλλια στα Παγκόσμια κύπελλα που πραγματοποιούνται σε όλη την υφήλιο.

Tο 2003 φέρνει 6 μετάλλια σε επίσημα Πανελλήνια πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας, εκ των οποίων 2 χρυσά, 3 αργυρά και 1 χάλκινο και 2 νέα Πανελλήνια ρεκόρ:

Ο αθλητής του Ομίλου, Δεληδημητρίου Χρήστος, κατακτά 2 Χρυσά μετάλλια στους Βαλκανικούς Αγώνες στη Βουλγαρία, ο Δημήτρης Κουρμπέτης πέρα από τα Πανελλήνια Μετάλια που κατακτά αγωνίζετε και με την Εθνική ομάδα, ενώ ο Κλεάνθης Μπάργκας κατακτά το Χάλκινο μετάλλιο στο Πρωτάθλημα Ευρώπης με την εθνική ομάδα του Ομαδικού Σπριντ στη Μόσχα.

Το τεχνικό team του Βέλους Κώστας Γεωργιάδης με τον βοηθό του Δημήτρη Κυριακόπουλο αναλαμβάνουν πλέον την Εθνική Ολυμπιακή ομάδα Πίστας από τις αρχές του 2004 μέχρι και την Ολυμπιάδα του ΠΕΚΙΝΟΥ το 2008. Σε αυτήν την περίοδο στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας βρίσκονται διαδοχικά, ο Ολυμπιονίκης του συλλόγου Κλεάνθης Μπάργκας και ο παλιός πρωταθλητής Γιάννης Τσακουρίδης.

Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας 2004 αγωνίζεται και μία αθλήτρια του Ομίλου μας η Κορίνα Κωνσταντινίδου η οποία και κατακτά την 14η θέση στο αγώνισμα των "Πόντων" στην πίστα.

Μετά από μια μεταβατική περίοδο ενδοσκόπησης η Διοίκηση αποφασίζει την ίδρυση Ακαδημίας Ποδηλασίας με προπονητές την Γιώτα Μαστοράκη και στη συνέχεια τον Κώστα Σμυλιάνη με σκοπό την αναζωογόνηση των αγωνιστικών κατηγοριών και την ανανέωση της δεξαμενής των εν δυνάμει πρωταθλητών. Συγχρόνως ο Θάνος Μαντζουράνης, ο Κώστας Ιορδανίδης, ο Αλέξανδρος Ηλιάδης επανδρώνουν τις εθνικές ομάδες πίστας, ενώ ο Δημήτρης Κουρμπέτης και ο Γιώργος Τέντσος ως επαγγελματίας πλέον στην PSK Whirlpool , συνεχίζουν να χαρίζουν επιτυχίες και μετάλλια. Στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου για άλλη μια φορά ο σύλλογός μας καμαρώνει έναν αθλητή προερχόμενο από τα σπλάχνα του να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για τον Θανάση Μαντζουράνη που με την εθνική ομάδα του Ομαδικού Σπριντ καταλαμβάνει την 10η Θέση.

Έτσι σε 3 διαδοχικές Ολυμπιάδες συμμετάσχουν τρεις διαφορετικοί αθλητές του Ποδηλατικού Ομίλου "ΒΕΛΟΣ". Ο Κλεάνθης Μπάργκας το 2000 στο Σύδνεϋ όπου κατετάγη και 4ος, η Κορίνα Κωνσταντινίδου στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004 όπου και κατετάγη 14η και ο Θάνος Μαντζουράνης στην Ολυμπιάδα του Πεκίνο το 2008 όπου και κατετάγη 10ος.

Η μετά του ΠΕΚΙΝΟ 2008 Ολυμπιάδα εποχή βρίσκει την ομάδα, για άλλη μια φορά, σε περίοδο αναδιοργάνωσης καθώς όλη η παλιά φρουρά των πρωταθλητών έχει πλέον αποσυρθεί, δίνοντας τη σκυτάλη σε νέους, μικρούς και ελπιδοφόρους αθλητές. Το 2009 ο Στέλιος Κωνσταντινίδης στην κατηγορία των παίδων αναδεικνύεται δις Πανελληνιονίκης στα αγωνίσματα του MTB και των Πόντων. Επίσης καταλαμβάνει την δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ατομικής Χρονομέτρησης και την δεύτερη θέση στο ίδιο αγώνισμα στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στην Τουρκία. Το ζεύγος Στέλιος Κωνσταντινίδης-Δημήτρης Χατζής αναδεικνύονται Πανελληνιονίκες στο Πρωτάθλημα Ζευγών ενώ στην μικρή κατηγορία των παμπαίδων, ο Πέτρος Γεωργιάδης στέφεται πρωταθλητής στην Πανελλήνια Ημέρα Νεολαίας.

Την αγωνιστική σεζόν του 2010, οι αθλητές του ομίλου συμμετείχαν σε 47 διοργανώσεις σε όλη την επικράτεια και σε 120 επιμέρους αγωνίσματα σε όλες τις κατηγορίες και σε όλα τα είδη ποδηλασίας που καλλιεργεί η ομάδα, όπως: Ποδηλασία Δρόμου, Ποδηλασία Πίστας και Ορεινή Ποδηλασία. Σε όλες αυτές τις παραπάνω συμμετοχές κερδίσανε 86 μετάλλια, εκ των οποίων τα 26 είναι χρυσά. Τα Πανελλήνια χρυσά μετάλλια κατέκτησαν οι: Σαριόγλου Ορλάνδο, Γεωργιάδης Πέτρος, Παναγιωτόπουλος Δημήτρης, ενώ πανελλήνιο μετάλιο στο ομαδικό σπριντ κατέκτησαν και τα αδέλφια Στέφανος και Πέτρος Γεωργιάδης.

Την αγωνιστική σεζόν του 2011, οι αθλητές και η ομάδα συμμετείχε σε 50 διοργανώσεις σε όλη την επικράτεια και σε 130 επιμέρους αθλήματα-αγωνίσματα. Σε όλες αυτές τις παραπάνω συμμετοχές κατακτήθηκαν 85 μετάλλια, εκ των οποίων τα 27 είναι χρυσά. Τα Πανελλήνια μετάλλια κατέκτησαν οι: 5 χρυσά, 2 αργυρά και 1 χάλκινο ο Πέτρος Γεωργιάδης, από 1 χρυσό οι Λαζαρίδης Λεωνίδας, Γεωργιάδης Κωνσταντίνος και Μαυρίδης Κωνσταντίνος. Ο Όμιλός κατετάγη 8ος Πανελληνίως από τα 70 και πλέον σωματεία και κατέλαβε την 1η θέση στο Ομαδικό σπριντ του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων.

Με την Εθνική ομάδα συμμετείχαν οι Πέτρος Γεωργιάδης και Κώστας Κωνσταντινίδης στις Ολυμπιακές μέρες νεότητας στην Τραπεζούντα της Τουρκίας και στον Διεθνή Γύρο Ελλάδος αντίστοιχα.

Το 2012 οι επιτυχίες του συλλόγου συνεχίζονται με την κατάκτηση Πανελλήνιων μεταλλίων από τους: Πέτρο Γεωργιάδη (1 χρυσό, 2 αργυρά και 1 χάλκινο) και Λεωνίδα Λαζαρίδη (1 αργυρό ). Ο Πέτρος Γεωργιάδης, γιος της Προέδρου του συλλόγου και του γνωστού προπονητή, κατακτά την 8η και 12η θέση στο Πρωτάθλημα Ευρώπης στην Πορτογαλία, .

Διαρκής στόχος του συλλόγου είναι η ανάπτυξη της ποδηλασίας και η καλλιέργεια της αγάπης για το άθλημα και την άθληση. Προς το σκοπό αυτό αναπτύσσεται ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα Πανελληνίως στην κατηγορία των masters, για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ενώ εμπλουτίζεται η Ακαδημία με παιδάκια από την ηλικία των 8 ετών που μαθαίνουν όχι μόνο τους κανόνες και τις τεχνικές του αθλήματος, αλλά επίσης και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ώστε να βγαίνουν με ασφάλεια στους δρόμους της πόλης.

Το 2012 όμως υπήρξε ξεχωριστή χρονιά για τον σύλλογο καθώς γιόρτασε τα 50 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο με μια πολύ μεγάλη διοργάνωση. Συγκεκριμένα στις 22-23/09/2012 κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Hμέρας Xωρίς Aυτοκίνητο ο ιστορικός σύλλογος διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία ένα διεθνές ποδηλατικό διήμερο που συμπεριλάμβανε ένα circuit στην καρδιά της Θεσσαλονίκης (Λ. Πύργος-Τσιμισκή-Λ.Νίκης) και έναν αγώνα αντοχής 170 Klm στην διαδρομή Θεσσαλονίκης-Σιάτιστας τιμώντας τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των δύο πόλεων. Ένα σύνολο 150 αθλητών προερχόμενων από τα μεγαλύτερα clubs της χώρας μας αλλά και από επαγγελματικές ομάδες του εξωτερικού όπως την ιταλική Amore & Vita-Bottecchia , την Γερμανική Nutrixxion, την Ολλανδική TWC, την Ρουμάνικη Mazikon, και πολλές σπουδαίες ελληνικές ομάδες μεταξύ των οποίων οι continental,SP Tableware, World of Bike και Gios τίμησαν τους διοργανωτές με την παρουσία τους. Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και οι συνδιοργανωτές Δήμοι Θεσσαλονίκης και Βοΐου έζησαν στιγμές μεγάλων, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, αγώνων. Η ομάδα που έδωσε την ψυχή της για την υλοποίηση του εγχειρήματος, με προεξάρχουσα την πρόεδρο του συλλόγου για μια ακόμη φορά είχαν κερδίσει το στοίχημα.

Για το μέλλον οι στόχοι παραμένουν πάντα οι ίδιοι: ΥΓΙΗΣ και ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ με σεβασμό στους κανόνες του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ » ,μεγάλες επιδόσεις , σπουδαίες εκδηλώσεις.